Terug in de tijd op Sumatra

Na ons luxe verblijf in de flat in Maleisië, is het even omschakelen op Sumatra. We missen de vanzelfsprekendheid van een goede koffiezaak of restaurantjes in de buurt. Wat we niet missen is de vervuiling van een land met flatgebouwen, constructiewerk of snelwegen.

Sumatra is nog zó puur. Het is gewoonweg prách-tig.

In het plaatsje TukTuk aan het kratermeer Lake Toba verblijven we in een origineel Batak huis. 99% van de bewoners is Christen. Ooit was dit dorpje een ontmoetingsplaats voor hippies maar tegenwoordig is het dorp zo goed als uitgestorven met een enigszins vreemde sfeer door de vele leegstaande hotels. 80% van de toeristen blijft weg door berichtgeving over Tsunami’s, uitbarstende vulkanen, landverschuivingen en rampen met veerboten. Er is nauwelijks handel voor de bewoners.

Nadat we onze geest en lijf gereset hebben, kunnen we genieten van de rust. Nog nooit heb ik ergens geslapen waar het zó stil is. De omgeving is ideaal voor Sam en Jade die toetsweek hebben. Er wordt veel geleerd en alle gemaakte toetsen worden doorgemaild naar de school in NL.

Het huis heeft een prachtig uitzicht op het meer. Er is een zwembadje, moestuin, babykonijntjes en kano’s. De Nederlandse eigenaar blijkt een onderlegd man. Zelfs Koning Willem Alexander is door deze man opgeleid in Watermanagement. Na een afsluitend ‘diner aan huis’ laten we de koffers ergens achter. Met één setje reservekleding per persoon en onze laptops, iPads en zwemkleding, rijden we op de bonnefooi – op twee brommers – aan!

 

Een pracht schuilplek tegen de regen

“Hier heb ik echt geen zin meer in hoor, ik word te oud!” zegt Wim. We zijn nog maar net met de brommer vertrokken of het begint te regenen. “Hier was ik al bang voor, vanaf 12.00 uur is er regen voorspeld en dat iedere dag.“

Na wat schuilen, even rijden – er is helemaal niets in de omgeving behalve natuur – stoppen we voor een huis.

Een prachtig meisje komt naar buiten. Met handen en voeten komen we erachter dat ze 12 jaar is. Ook haar ouders komen naar buiten. Wij staren naar hen, zij naar ons. Ze blijken 6 kinderen te hebben en een kleinkind.

Jade haalt haar speelkaarten onder het brommerzadel vandaan. “Shall we play?” Het meisje knikt. Na even oefenen heeft ze het spelregels door. Ook Dagmar gaat meedoen.

“En nu?” vraagt Sam, “we kunnen hier toch niet de hele tijd blijven. Dat vinden die mensen niet leuk. “

“Jawel,” zeg ik, “je ziet aan de mensen dat ze het wel leuk vinden. Het regent zo erg Sam, wat kunnen we anders?”

In de hele omgeving lijkt niets te doen. We zien alleen dit huis en een huis ernaast en verder helemaal niets behalve een prachtige natuur. De buurman is aangeschoven en filmt het hele tafereel zeker 15 minuten lang met zijn oude mobieltje.

Op een gegeven moment worden we uitgenodigd om naar binnen te gaan. We krijgen een deken want het is echt koud, we hebben helemaal geen warme kleding bij ons!

“Coffee?” vraagt de moeder. Gelukkig heb ik zelf wat Nescafé bij me en haal dat ook uit de brommer. Zij zorgt voor het warme water, ik voor de koffie. We lachen naar elkaar. Een oudere dochter arriveert ook. Ze spreekt een heel klein beetje Engels. Ze legt via Facetime contact met een zus in Jakarta om het hele tafereel te delen.

Intussen blíjft ’t regenen. Niet een beetje, maar heel hard. We zijn al bijna 2 uur hier! Het meisje, Jade en Sam nu ook, zitten nog steeds te kaarten.

Wim heeft inmiddels papieren kleingeld uit verschillende landen aan de man des huizes gegeven. Hij is er zó ontzettend blij mee en blíjft de briefjes bestuderen. Hij biedt ons zijn enige regenjas aan. Die nemen we uiteraard niet aan.

“Wat nu, we zullen toch écht verder moeten,” zeg ik. Ontmoedigd kijken we naar de regen terwijl we naar buiten lopen om te vertrekken. “We worden hartstikke ziek zo,” zegt Wim.

En dan gebeurt het ongelooflijke !

Het oudere meisje wijst naar de regenjas van haar vader en dan naar het huisje van de buren. Het blijkt een miniscuul winkeltje te zijn! En ze verkopen …. regenjassen! We schieten in de lach en komen he-le-maal niet meer bij. Na úren schuilen!

En zodra we op de brommer zitten … stopt de regen! Ik kom he-le-maal niet meer bij van het lachen!

 

 

Afzien onderweg

Als je reist, moet je flexibel zijn. Zeker als je op twee brommers ’s ochtends aanrijdt en niet weet waar je ’s avonds slaapt.

Hieronder wat ervaringen van de afgelopen week:

Regen, kou en dan verlang je naar het moment over 20 km dat je het tentje bereikt voor een koffie break … blijkt er geen tentje te bestaan!

En in het enige hotel dat er is:

Het gevoel dat er beestjes kruipen op je matras

Ondefinieerbare vlekken op de lakens

Wc knopjes en deuren die je liever niet aanraakt

Vochtige kussens

Muren met meer schimmel dan witte muur

Spontaan overgeven tijdens het tandenpoetsen als je naar het afvoer putje kijkt

Herrie van brommers, startende minibusjes (om 05.00 uur) en trucks die voorbij razen

Blaffende honden, muggen, krolse katers en kraaiende hanen

Een spontaan verschijnende kakkerlak als je naar de wc gaat ’s nachts

Een telefoon die afgaat omdat je m niet stil hebt staan – tijdsverschil vergeten-

Kei luide muziek

Hoge decibel luidsprekers van de moskee

Een lekkende waterboiler (die op het dak van het hotel staat) lekt urenlang midden in de nacht, en het water valt net naast jouw slaapkamerraam op de grond.

Geen WIFI

Leuk joh, reizen!

Prachtige tijd in Berastagi

Maar natuurlijk is alle afzien niet voor niets. En het is maar tijdelijk.

Omdat we geen haast hebben en geen vooropgezet plan, maken we de mooiste dingen mee. De mensen zijn zó verschrikkelijk aardig. Echt overal waar we komen, zwaait men naar ons of wil met ons op de foto. Dagelijks treffen we wel ergens een bruiloft. We worden overal uitgenodigd en hebben alle rust om met mensen te praten, erbij te komen zitten of tips van de lokale bevolking op te volgen. Met onze brommers zijn we enorm flexibel.

Deze trip is een van de mooiste die we gemaakt hebben tijdens al onze reizen.

Mijn mooiste foto. Dit jongetje verstopte zich achter de losse deur die tegen een muur staat. Na enkele minuten wachten kwam hij tevoorschijn en had ik m op beeld

China is ruling the world !

We lopen over een kermis in Penang, Maleisië. “Kijk eens hoe opvallend,” zeg ik, “het zijn wéér de Chinezen die het geld verdienen. Zij zijn degene die achter de kassa zitten, het geld innen. Probeer maar eens een Maleisiër te spotten in die rol.” Hoe langer we in Azië verkeren, hoe opvallender de rol van de Chinees wordt.

De bevolking van Maleisië is een mix van Malay, Chinese Malay en Indian.

Alle overheidsbanen worden ingevuld door de Islamitische Malay. De meeste Malay zijn dus ambtenaar. Mocht Trump hier aan de macht zijn, dan had een groot deel van de Islamitische bevolking nu geen inkomsten.

De Indiër zie je vooral als bewaker, portier of schoonmaker werken.

En je hebt de Chinese Malay. Deze Chinezen zijn geboren in Maleisië, spreken vele talen uitstekend (Chinees, Kantonees, Engels en Maleisisch / Indonesisch) én zijn gebóren handelaren. De Chinees domineert het economische hart van het land.

De Chinezen werken ontzettend snel en praktisch. Dat weten we natuurlijk wel maar hier in Maleisië zijn we toch weer verbaasd:  3 dagen voor de officiële opening van een nieuwe vestiging van koffieketen ‘Coffee Bean’ hier om de hoek was de zaak nog één bouwput van cement, zonder vloer, draden electra, zonder stucwerk, zonder verfje. 3 dagen later zaten er tientallen mensen koffie te drinken; de zaak zag er prachtig uit.

De Condo (een luxe appartement met alle voorzieningen) waar wij nu tijdelijk in wonen wordt voornamelijk bevolkt door Chinezen. Dit hele land staat vol met dit soort luxe flats en woningen waarvan een fractie helaas wordt bewoond. De meerderheid is in bezit van Chinezen en staat grotendeels leeg. Maar men blíjft bouwen want waar moet men anders met zijn of haar geld naartoe?

Ik denk terug aan een gesprek dat we in China hadden met een Nederlander. “Al die Chinese jonge kinderen die je hier ziet rondlopen hebben ieder stuk voor stuk minimaal 50.000 euro op hun rekening nog voor ze iets hebben hoeven doen. De meesten hebben vele malen meer. Ze weten van gekkigheid niet meer wat ze met het geld moeten doen.”

Gesprekken met Grab chauffeurs (óveral zie je Grab) geven ons een idee hoe men denkt. “The goal of the Chinese in this country is to give each of their children their own house.”

En terugdenkend aan onze tijd in Cambodja wisten we toen ook al niet wat we zagen. Duizenden arbeiders uit China werden overgevlogen om grote hotels, flatgebouwen en Casino’s neer te zetten voor Chinese vastgoedmagnaten. Geen ene Cambodjaan werd er beter van.

Wim stuurt me eind 2018 een tweet van Floortje Dessing door. Bijzonder om na 15 jaar weer in Cambodja te zijn!Veel veranderd in die tijd; vooral opvallend is de giga Chinese invloed die met het grote geld in dit land gepompt word, zoals in zoveel landen waar ik kom. Zou ook eens een programma over moeten komen.

Niet alleen in Amsterdam maar ook in Eindhoven zie je steeds meer Chinezen die huizen kopen en verhuren. Chinezen mengen zich in elektriciteitscentrales en gastransport. China is niet meer het land dat ooit alles kopieerde. Het land heeft inmiddels zó veel geld dat ze voorop lopen in innovatie. Wereldwijd krijgen ze steeds meer macht.

Wij Nederlanders hebben geen idee hoe klein ons land eigenlijk is en hoe ver de invloed van China reikt.

Dankbaar voor dit leven

Het leven lijkt hier enigszins op NL. Werken, studeren, brainstormen, Erica op reis, Ik vertrek, Shark Tank of het gedownloade nieuws kijken.

Tijdens de lunch praten we vaak over vele onderwerpen. Het Onderwijs (Mieke), CO2 veroorzaakt geen klimaatverandering (Wim), Nieuwe Turnkunstjes (Jade), Games (Sam) en Inspiratie (Dagmar).

Het grote verschil is dat ik nauwelijks huishoudelijk werk hoef te doen, we ’s avonds veel uit eten gaan,  de zon schijnt en het zwembad recht voor onze neus ligt. Daarnaast zijn we 24/7 samen.

“Hier, ik heb het krantje voor je meegenomen,” zegt Wim nadat hij bij de 7-Eleven boodschappen heeft gedaan. Heerlijk, het krantje!

Het nieuws in de NewStraitsTimes bericht over dezelfde onderwijs zaken als het NL-se nieuws.  ‘Will scrapping Exams make a better education system? of ‘Students must be taught how to develop their emotions’ of Exams axed to make pupils creative, motivated’ of ‘Teachers will discover potential ensure that pupils enjoy going to school.’

We leren veel door het lezen van de krant. Zo zien we veel ‘public auctions’ – veilingen – omdat de huizenmarkt hier in het slob zit. Europa neemt geen palmolie meer af. En is Maleisië een seculiere staat?

We leren ook door te praten met personeel, Grab drivers, bewoners van onze flat, het kijken naar mensen, het inhaleren van verschillende culturen, het gewoon hier mogen zijn.

Morgen vliegen we naar Sumatra waar we een huis aan het Toba meer hebben gehuurd bij een Nederlandse eigenaar. We hebben er zin in!

We zijn dankbaar voor dit leven.