Leren voor je Eindexamen

10 jaar reizen we nu. En in de 10 jaar heb ik bergen aan schoolgerelateerde vragen beantwoord.
Hoe doe je het met groep 3 als ze moeten leren lezen en schrijven? Hoe doe je het met de musical? Met de CITO toets? Je gaat toch niet als ze in de 1e van de Middelbare zitten? Veel Universiteiten kijken naar de PTA punten uit 5 VWO, besef je wel dat je kind misschien niet aangenomen wordt als je dit jaar gaat?

Het is niet makkelijk om een koers te varen die veel vragen oproept. De constante stroom aan vragen hebben me zo nu en dan uitgeput. Maar altijd heb ik het vertrouwen gehad dat het goed komt.

En nu zijn we zover dat we een dochter hebben, die eindexamen (VWO) gaat doen terwijl ze geen les krijgt en alles zelfstandig zal voorbereiden.

Althans… dat dachten we.

Vanuit een innerlijke gedrevenheid heeft Dagmar in de zomervakantie van 2018 vooruit gewerkt aan haar Final Thesis met als onderwerp ‘How to increase the profit of my company?’ Het onderwerp staat zeer dicht bij haar belevingswereld en van het onderzoeksproces heeft ze veel geleerd waar ze in de praktijk mee verder kan. Het geheel heeft ze afgerond. Ook bij andere vakken heeft ze vooruit gewerkt; ze wil zo snel mogelijk klaar zijn met de middelbare school. In doorstuderen heeft ze totaal geen interesse; ze wil reizen en haar eigen bedrijf meer vormgeven.

Ik denk terug aan het gesprek dat we voor deze reis hadden met de zeer toegankelijke directrice van de middelbare school en de man van het Examenbureau. Wim, Dagmar en ik zitten samen aan de grote tafel in de directiekamer. “Ik vertrouw het liefste op mezelf en daarom zou ik graag in de 5e examen doen in Scheikunde, Wiskunde, Natuurkunde en Biologie,” horen we Dagmar zeggen. “Dan kan ik me focussen. Dat vind ik fijner dan me op zoveel vakken tegelijk te richten. Ik wil geen Centraal Examen via school maar een Particulier Staatsexamen.”

De zeer betrokken medewerker van het Examenbureau stuurde ons na dat gesprek een mail met daarin de woorden: “Niet veel leerlingen in Nederland is dit ooit op deze manier gelukt. Ik ben heel benieuwd. Als alles achteraf gelukt blijkt te zijn dan kunnen we het hele onderwijs overboord gooien.”

In November 2018 vertrokken we en in januari 2019 is Dagmar nagenoeg klaar met 5VWO voor de 4 vakken. Volgens haar planning zou ze eind maart klaar zijn met 6VWO waarna ze tot het examen in mei alles zou gaan herhalen. Het ging prima.

En toen kregen we half januari een mail van de middelbare school :

Beste Dagmar,
Beste familie,
We vallen maar meteen met de deur in huis. We hebben slecht nieuws: jouw huidige leerroute is door het ministerie toch afgewezen. Het DUO (het ministerie) had het staatsexamen niet mogen toekennen… Dagmar, jij ben de eerste in Nederland die deze speciale route aanvraagt. Dit is geen vrijgemaakt pad, zoals je merkt. De school staat 100% achter je maar helaas blijkt ook Nederland nog te klein voor leerlingen zoals jij.

Helemaal in paniek mailt Dagmar de school terug. ‘Ik was al zover, ik had ook echt het gevoel dat ik het zou gaan halen…’

Nadat we enkele dagen nagedacht hebben over onze mogelijkheden, gaan we mee met de oplossing die de school Dagmar biedt. De school heeft zich in allerlei bochten gewrongen om het Staatsexamen door te laten gaan maar dit lukte gewoonweg niet. Ze gaat gewoon weer Centraal Examen doen, ze kan gewoon blijven reizen (ook in 6VWO) en er zal een aangepast verplicht PTA (Programma voor Toetsing en Afsluiting) voor haar worden aangevraagd.

Het is even omschakelen (ook praktisch; ze heeft geen boeken bij zich die ze nu ineens weer wel nodig heeft). Ze is haar zelfstandigheid deels kwijt omdat ze weer moet afstemmen met leerkrachten. In plaats van de hele dag blokken, komt er weer tijd voor andere dingen. De brommertocht door Sumatra hadden we niet kunnen maken als ze zoveel had moeten leren.

Jade (VWO1) en Sam (VMBO-t 2) ronden toetsweek 2 ook goed af. Ik heb rond de toetsweken regelmatig contact met de leraren en stuur alle gemaakte toetsen door. Wat school betreft gaan we verder zoals we bezig zijn en krijgen de kids in maart de volgende toetsweek 3.

Vooraf is afgesproken dat toetsen dienen ter bijsturing indien er hiaten zijn. De toetsen tellen dus niet mee maar dit maakt voor onze kinderen niet uit. Ze doen wat ze moeten doen. De motivatie om bij te blijven zodat ze bij terugkomst gewoon weer mee kunnen, is voldoende.

Dagmar presenteert hier aan de rest van het gezin – net voor ons vertrek – haar profielwerkstuk.

3 reacties op “Leren voor je Eindexamen

  • 10 februari 2019 om 16:28
    Permalink

    Hoi,hoi,

    wat hebben we weer genoten van jullie verhalen.
    We volgen jullie nog steeds graag.
    Wij gaan in april weer naar Bali.
    Lieve groet van ons,
    Peter en Joke Wassenaar

    Beantwoorden
  • 10 februari 2019 om 17:03
    Permalink

    Hoi Dagmar,
    Wat jammer dat niet alles loopt zoals je verwacht en gewenst had, terwijl jij er helemaal klaar voor was. That’s real life! Niet alles loopt altijd zoals gepland! Uiteindelijk komt het goed, ook voor jou en je studie. Het bied voor nu ook weer andere mogelijkheden en meer vrije tijd. Geniet ervan.
    Ik heb enorm veel respect voor jou en voor Sam en Jade. Veel mensen zullen niet begrijpen dat jullie dit leuk vinden maar ik vind het fantastisch. Ik neem mijn petje voor jullie af zo zelfstandig als jullie alles regelen qua school. Het is ook uniek hoe fantastisch jullie met elkaar omgaan als je 24/7 op elkaar aangewezen bent. Ook veel complimenten voor jullie papa en mama die dit mogelijk maken.

    Veel liefs, Marjo

    Beantwoorden
  • 21 april 2019 om 20:51
    Permalink

    Beste Dagmar,

    Wat jammer dat je niet je examen kan doen zoals je wilde, maar je pakt het heel goed op, geweldig. Nu dan nu maar genieten van alles om je heen en dat examen komt dan wel wat later dan gepland, maar dat komt zeker goed, veel succes.
    We weten niet of je nog weet wie we zijn, maar in een ver verleden hebben we je samen met je zus en broer en ouders in India ontmoet. Wij reden en doen het nog, in een grote gele camper door de wereld.

    Groetjes Paul en Marita
    http://www.smiloe. L

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *