“Mam, ik wil weer slijm maken, mag ik de ingrediënten gaan kopen?” vraagt Jade.
Haar grote passies zijn turnen én slijm maken dus dat deze vraag zou komen, verbaast me niet.
Maar hoé maak je slijm als je in een land bent waar geen winkel aan de buitenkant te herkennen is als hobbywinkel?
Slijm bestaat uit een aantal ingrediënten, waaronder lijm en Borax. Het is een grote rage in NL, te vergelijken met de zakjes ‘smurfensnot’ welke ik als klein meisje maakte. Je kunt er lekker in knijpen, er mee rollen of het gladde mengsel heerlijk door je vingers laten glijden. En voor een beetje structuur voeg je wat plastic bolletjes of wat kraaltjes toe.
We besluiten de uitdaging aan te gaan. Jade zoekt op hoe de ingrediënten genoemd worden in het Cambodjaans, gaat naar een lokale supermarkt en begint vervolgens enthousiast te mengen. De hele dag mixt en mengt ze maar … het blijft een waterig goedje. “Wat doen we fout?” Er wordt online gezocht bij Cambodjaanse vlogsters, video’s geanalyseerd en … op naar de winkel voor nieuwe ingrediënten.
Het mislukt wéér! Duizenden video’s zijn er over slijm maken, er zijn in Europa inmiddels bedrijven die leven van de slijmverkoop maar … niet hier in Cambodja!
Enkele dagen later is Wim bij de kapper en ineens… “Mam, dat kindje heeft slijm!” roept Jade uitbundig. En waarachtig, het jonge dochtertje van de kapper zit met een miniscuul bakje slijm te spelen. “Wauw, het is er dus toch!”
Met handen en voeten maken we duidelijk wat we willen. Direct springt het oudere broertje bij de vrouw van de kapper achter op de scooter om thuis de ingrediënten te halen. Vervolgens laten ze ons de etiketten op de verpakking zien. We spreken af om de volgende dag terug te komen bij de kapper.
Jade is intussen super excited; het gaat lukken!
De dag erna fietst de zoon van de kapper (11 jaar) ons voor naar het mini winkeltje. Dit verborgen plekje zouden we zelf nooit gevonden hebben! En de hele balie staat vol met alles wat Jade nodig heeft! Haar blijdschap kan niet meer kapot.
De hele volgende week is ze bezig met mixen, kwaliteitsverbetering, kleurcombinaties, ze koopt voorraad bakjes in en maakt video’s van ‘haar werk.’ Tussendoor vermaakt ze zich op de trampoline, het zwembad en maakt huiswerk.
Als we enkele weken later in een restaurant zitten, speelt Jade, zoals gewoonlijk, met haar slijm. Een Westers uitziende man komt naar haar toe. “Where can I buy this, I am looking for toys for my kid and this looks great!” Wat leuk! We spreken af dat we de man de volgende dag in dit restaurant weer zullen ontmoeten.
De slijmproductie kan beginnen. Dagmar en Jade fietsen naar het winkeltje (ze kennen de weg inmiddels) voor meer ingrediënten. Alle kleuren van de regenboog worden met flink wat enthousiasme gefabriceerd door de dames.
De man houdt gelukkig woord; de volgende avond koopt hij voor $7 én geeft ook nog eens $3 fooi ! Een nieuwe onderneming lijkt geboren!