Consuminderen

Floortje Dessing

Een aflevering van Peter van der Vorst ziet sterren met Floortje Dessing zegt alles over consuminderen.
Floortje Dessing kiest ervoor om een groot deel van het jaar te wonen in een strandhuisje. De WC ligt een stuk verderop. “Overzichtelijk en makkelijk schoon te houden.”

Wij zijn met 10 koffers (2 volwassenen en 3 kinderen) geëmigreerd naar India. Al de opgeslagen spullen in Nederland verliezen direct hun waarde als je ze niet nodig hebt.

Een huis in NL proppen de meeste mensen ook vol. Dat gaat vanzelf. Er komt namelijk altijd meer in dan dat er uit gaat. De opkomst van de deeleconomie en de vele persoonlijke initiatieven buiten het bedrijfsleven om, vind ik dan ook een fantastisch gevolg van de economische crisis in Nederland. De crisis heeft ervoor gezorgd dat mensen weer vindingrijk worden. Bewust Recyclen, eenvoud en de gedachte ‘minder is meer’ worden door steeds meer mensen uitgedragen.

Spullen op reis 

De last van teveel spullen geldt ook voor je bagage tijdens een lange reis. Hoe vaak kom je terug van een (korte) reis en heb je een aantal kledingstukken of spullen niet gebruikt? Spullen worden al gauw ballast omdat je het ‘sonde’ vindt om ze weg te gooien. Neem slechts 3 setjes kleding mee. De rest vult zich vanzelf aan. Kleding meenemen om weg te geven is natuurlijk beter, dan krijgt je gevulde koffer betekenis.

Confrontatie met jezelf

’t Mooie van emigreren is de waarde die je weer gaat toekennen aan de eenvoud. Je waardeert de meest elementaire zaken ineens weer enorm. Je zintuigen staan op scherp bij alles wat je ziet, ruikt, hoort. Je gaat je weer verwonderen om de wereld om je heen; alles is nieuw. Na onze remigratie heb ik nooit meer kunnen wennen aan ‘teveel.’

Wij maken zelf chocolade!

Op Bali hebben we cacao geplukt. We hebben de cacaopitten uit de rijpe cacao gehaald, deze pitten geopend en de cacao in stukjes gesneden. Daarna de cacao fijngestampt en samen met suiker en melk gemengd en verwarmd in een pan op het vuur. Daarna maakten we er vormpjes van en deze lieten we in koelen in de koelkast. Wat voelden we ons trots met onze eigengemaakte chocolade! En het smaakte overheerlijk!

In India maakten we zelf yoghurt.

Je warmt melk op, laat deze even flink koken en daarna laat je de melk afkoelen. Dan doe je er een grote lepel yoghurt doorheen (de allereerste keer moet je de yoghurt kopen). Daarna laat je de melk met een theedoek eroverheen 24 uur staan en je zult zien dat de melk yoghurt is geworden én … heerlijk smaakt!

Verzamelen

Het heeft me verbaasd hoe snel je spullen verzameld onderweg als je met 3 kinderen reist. Ze krijgen en vinden van alles onderweg. Als gevoelsmens vind ik het moeilijk om spullen met emotionele waarde weg te doen. Die lieve ober die dat speeltje meegaf… de receptioniste die ieder kind een lief knuffelbeertje geeft…

Schatten van een reis

Herinneringen; die wil je bewaren en bewaken. Dat zijn je schatten van de reis!

Tijdens onze laatste reis heb ik alles wat ik vond op straat meegenomen en hier een volle koffer aan gespendeerd.  Bij terugkomst in Nederland heb ik de bovenkant van een (metalen) Indiase koffer verwijderd en de koffer daarna op zijn zij gezet. De hele binnenkant is versierd met herinneringen zoals tickets, notities, bonnetjes. Verder staat er een theepotje (gevonden in Kuala Lumpur), een bril (gevonden in Singapore), een Starbucks beker (rustpunt op reis), een Ohm teken (zelf gemaakt op Bali bij ‘die aardige jongen’, een mondmasker (gebruikt in Vietnam) en nog veel meer !

Niks leukers dan onderweg te bestuderen, te verzamelen, na te tekenen, te ONTDEKKEN!

Strandjutten

 

Plan weinig, je hoeft in principe NIETS

Zie het reizen zelf als de ervaring.

Ga niet alleen voor je doelen (we willen oerang oetangs zien) maar probeer ook van de weg ernaar toe te genieten en zie het behalen van je doel als een bonus.

Met andere woorden; relax!

Een erg goed boek hiervoor is van de schrijver Eckhart Tolle, De Kracht van het nu . Sommigen vinden het boek te zwaar om te lezen. Het is dan ook meer een ‘lees enkele alineas’ boek dan een leesboek. Sla het boek open en lees 5 a 10 minuten. Het lezen van slechts enkele zinnen zorgt er bij mij voor dat mijn gedachten naar de woorden van Eckhart Tolle gaan en ik, dankzij zijn woorden, terug in het NU ben.

Ben je een reiziger of een trekker?
Reizigers hebben een strak spoorboekje, een gedetailleerd reisschema en een zekere eindbestemming. Reizigers zijn lineair denkend en planmatig.

Trekkers daarentegen gaan op pad zonder vast omlijnd doel zoals een avonturier of romanticus dat doet.
Een trekker is vaak meer in het moment dan een reiziger omdat hij niet ergens naar toe hoeft om er (op tijd) te zijn. De trekker is er al.

De trekker laat zich leiden door wat hij voelt. Vaak is er meer eenvoud, meer tijd, meer ruimte om liefde te geven en tevreden te zijn.

Tripadvisor najagen ?

Wil je persé dat ene restaurantje vinden dat zo goed beoordeeld staat op Tripadvisor? Ga het overdag alvast opzoeken zodat je er ’s avonds niet meer naar hoeft te zoeken. Niks is zo vervelend als te moeten zoeken als iedereen al honger heeft. De gezelligheid van het samen eten is bij voorbaat mislukt als je eerst lang moet zoeken terwijl iedereen al honger heeft. Wij proberen op reis één maal per dag uit te gaan eten. Dit betekent dat we twee maal per dag voorspelbaar eten. Dus; een boterham smeren op de hotelkamer of bij je zwembad. Zo zorg je er tevens voor dat de kinderen hun eigen bezigheden en ritme houden want ná de boterham kunnen ze lekker gaan spelen of zwemmen of slapen. Heb je makkelijke eters, dan eten ze overal.

In Maleisië heb je in supermarkten vaak kant en klare noodles, je kunt daar heet water tappen en direct eten. Vaak hebben supermarkten heerlijk kant en klaar eten.

Maak het jezelf makkelijk, laat je perfectionisme varen. Ze hoeven niet persé iedere keer ‘gezond’ te eten.
Wij hebben in China een week achter elkaar bij Mac Donalds gegeten… Hoe erg is dit als je het afzet tegen al die uren beweging in de buitenlucht?

Je reis wordt niet mooier van teveel willen. Stop met teveel willen… ’t zal je zoveel rust geven.

Plan weinig

Het is raadzaam nooit meer dan 1 activiteit per dag te plannen zodat er genoeg ruimte overblijft voor ‘gewone en voorspelbare dingen.’

Werk geen lijstjes af

Werk je het hele jaar al met ‘afwerklijstjes?’

Stoor je niet aan viezigheid op de kamer, sjouwen, vroege of late vluchten. ’t Is zoals het is. Blijf rustig.

Maak je geen zorgen als kinderen zich dagen niet kunnen wassen, er komt vast een moment dat je een zwembad of zee opzoekt.

Als je steeds op zoek bent naar een tempel, specifiek restaurant, een attractie, etc. dan ben je constant bezig met een doel. Je blijft ‘zoeken.’

Geen vastomlijnd doel

Tijdens onze reis kwamen we een gezin met 2 kinderen tegen. Ze waren na twee maanden al doodop van het maar doorgaan en het afvinken van hun wensenlijstje van landen en bezienswaardigheden. Zij zagen in twee dagen, wat wij in twee weken nog niet gezien hadden. Wij waren relaxed, zij waren ‘oververhit.’

Waar gaat het nu eigenlijk om? Wil je kunnen vertellen wat je allemaal gezien hebt? Of ga je op reis omdat je graag op avontuur gaat en samen met je gezin wilt zijn? Even los van alle agenda’s?

Beter is om gewoon ‘te vinden.’ Deze instelling zorgt ervoor dat je direct open staat voor alles wat op je pad komt. Je voelt je (weer) vrij. Je laat los en staat open voor nieuwe avonturen.

Wil je een reiziger zijn of een trekker?
Een reiziger is planmatig, rechtlijnig en heeft een strak reisschema met als doel de eindbestemming zo praktisch mogelijk te behalen. Een trekker gaat op pad zonder vastomlijnd doel. Zij zijn bereid op ieder moment hun route te wijzigen op basis van wat gebeurt. Ze ‘voelen’ en handelen dan pas.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *